Alla nyheter

SBA-konferensen 2015

25 november 2015

Årets SBA-konferens gick av stapeln den 23-24 november. Den hölls på Quality Hotel Globe och 160 medarbetare i SBA´s medlemskommuner närvarade. Inbjudna grupper var KSO:er, kommunchefer, kommunikationschefer samt näringslivschefer- och strateger.

Konferensen inleddes av Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård som talade om det framgångsrika SBA-samarbetets påverkan på regionens attraktionskraft.

Som gott exempel fick vi lyssna till KSO Jimmy Jansson om Eskilstunas arbete med att ta tillvara befintliga investeringar i kommunen. Hans anförande rimmade väl med de efterföljande konsulterna OCO’s strategiförslag till SBA´s arbete med investeringsfrämjande. Man föreslog bland annat att SBA i framtiden ska lägga mer fokus på att bättre tillvarata expansionsmöjligheterna hos befintliga utländska investeringar.

OCO

Under dagarna genomfördes två paneler om viktiga SBA-områden – NKI och talangattraktion. Medverkade om NKI gjorde Jörgen Kleist, f.d. stadsdirektör Stockholms stad, Kristina Tidestav, stadsdirektör Solna stad och Christer Östlund från Svenskt Näringsliv. I panelen om talangattraktion medverkade Meeri Wasberg, KSO Haninge, Marlene Burwik, KSO Uppsala och Adam Reuterskiöld, KSO Ekerö.

Som externa talare fick vi lyssna på Greg Clark (se film) som gjorde en utförlig benchmarking av vår region och Klas Eklund (se film) som gav oss en makroekonomisk analys. Slutligen kan nämnas att kulturentreprenören Björn Ulvaeus och SBR´s projektledare Annika Malhotra berättade om Eurovision Song Contest som hålls i Stockholm i maj 2016.

Se presentationer från konferensen här.