Alla nyheter

Rekordinvesteringar i Stockholms techbolag

7 september 2016

Under de första sex månaderna 2016 investerades mer pengar i Stockholms techbolag än under hela 2015 och 2014 tillsammans. Detta enligt data från The Nordic Web som bevakar riskkapitalinvesteringar på den nordiska startup-scenen.

Totalt 1,2 miljarder dollar investerades mellan januari och juni i år, jämfört med 892 000 000 dollar som investerades under hela 2015, som också var ett rekordår för Stockholm. Samtidigt har antalet investeringar ökat från 90 under 2015 till 111 hittills i år.

Liksom förra året, fortsatte fintech-bolag att attrahera flest investeringar, med totalt 20 investeringsrundor. Med banbrytande företag som iZettle och Klarna har den svenska huvudstaden blivit den andra ledande fintech-staden i Europa.

Den största skillnaden i årets investeringar är fokus på startups inom hälsa och välmående. Denna sektor kom på en andraplats med 11 genomförda investeringar, och fanns inte med på listan i förra årets sammanställning av de populäraste sektorerna.

”Det finns gott om innovationer och företag på det här området som nu börjar få internationellt erkännande”, säger Joseph Michael, projektledare på Invest Stockholm. ”Detta är sannolikt på grund av en global trend och ett ökat intresse för hälsa.”

De största investeringarna hittills i år har varit i musikstreamingtjänsten Spotify, mobilreklambyrån Widespace, medicinteknikbolaget IRRAS, privatekonomiappen Tink, hälsoappen Lifesum och Universal Avenue, som låter företag få tillgång till en lokal säljkår på efterfrågan.

Betydande investeringar gjordes av GV, Alphabet’s riskkapitalarm, tidigare känd som Google Ventures, Index Ventures, Balderton Capital och Accel.