18 sep 2024

SBA-konjunkturen fortsatt försvagad under Q2

Under det andra kvartalet 2024 ökade konkurserna samtidigt som nyföretagandet minskade. Arbetsmarknaden visar tecken på en avmattning med en sjunkande sysselsättning och en stigande arbetslöshet.

Företagskonkurserna steg med 26 procent jämfört med samma kvartal ett år tidigare. Utvecklingen syns de flesta av SBA regionens län. Samtidigt minskar nyföretagandet med 10 procent i SBA regionen som helhet, där samtliga län i regionen också visar negativa siffror. Sverige som helhet har en liknande utveckling.

Under det andra kvartalet 2024 minskade sysselsättningen i regionen med 0,3 procentenheter på årsbasis. Sysselsättningen minskade i alla regionens län förutom Dalarna och Värmland. Arbetslösheten steg även med 0,4 procentenheter i årstakt för regionen, enda undantaget var Värmland där den sjönk och Dalarna där den var oförändrad, men i övrigt bidrog alla län till den stigande arbetslösheten. Antalet lediga jobb minskade och varslen försatte att öka under kvartalet. Sammantaget tyder detta på att arbetsmarknaden kan försvagas i regionen framöver.

Antalet invånare ökade med 0,1 procent i SBA regionen jämfört med ett år tillbaka. Antalet invånare i regionen är sedan ett par kvartal över 5 miljoner. Befolkningsutvecklingen skiljer sig dock inom SBA regionen och vi ser tillväxt endast i Stockholm och Uppsala.

Intervju med Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR

Hur kan kommuner agera för att mildra effekterna av det tuffa ekonomiska läget, och vilka omvärldstrender får störst påverkan på den kommunala ekonomin kommande 5 år? I rapporten delar Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, med sig av sina erfarenheter från karriären och tankar kring kommunernas ekonomiska förutsättningar framöver.

Konkjunkturrapporten per län kvartal 2