16 sep 2024

Rapport: Utvärdering SBA 2024

I maj 2024 fick Sweco i uppdrag att genomföra en utvärdering av SBA under innevarande avtalsperiod inom de övergripande områdena företagsklimat, investeringsfrämjande och internationell marknadsföring.

Rapporten visar att Stockholm Business Alliance (SBA) upplevs som ett värdefullt samarbete, särskilt NKI-undersökningen (företagsklimatet). Medlemskommunerna anser att detta är det område som är mest välfungerande och där samarbetet skapar mest nytta.

Kommunerna lyfter flera fördelar med SBA. Organisationen beskrivs som kompetent, professionell och tillgänglig. Flera kommuner beskriver att SBA har en unik position och bedriver ett arbete som ingen kommun kunnat bedriva på egen hand.

Det finns variation i hur kommunerna uppfattar effekten av SBA:s insatser inom investeringsfrämjande och internationell marknadsföring. Många kommuner har inte upplevt någon direkt effekt av dessa insatser. Det finns också ett behov av bättre transparens när det gäller resultaten som uppnås (och effekterna för medlemskommunerna).

Läs mer i rapporten nedan: