Internationell marknadsföring Omvärldsbevakning 14 jun 2022

Fördjupning av framtidens näringsliv i Stockholmsregionen

Nu presenteras del två av Swecos tidigare rapport om Framtidens Näringsliv i Stockholmsregionen. Denna del innehåller bland annat en fördjupning om horisontella teman, tillväxtnischer och delregionernas framtid.

Styrgruppen inom Stockholm Business Alliance beslutade 2021 att ta fram en framtidsanalys om näringslivets utveckling. Konsultföretaget Sweco fick uppdraget och sammanställde en rapport med syfte att stärka medlemskommunerna vad gäller strategisk inriktning inom näringslivsutveckling. Den första delen presenterades i juni 2021 där megatrenderna digitalisering, globalisering, urbanisering och klimatförändring var en viktig del.

Del två av rapporten innehåller en fördjupning med fokus på områdena hållbar produktion, elförsörjning av energiintensiva verksamheter samt internationell och inomregional tillgänglighet.

Vidare presenteras insikter vad gäller nuläge och framtid för fordonsindustrin, batteri- och bränsleproduktion, healthtech och miljöteknik. Dessutom analyseras förutsättningarna framåt för regionens kommuner och arbetsmarknadsregioner.

I anslutning till rapporten har det tagits fram ett marknadsföringsmaterial med filmer och powerpointpresentationer som SBAs medlemskommuner fritt kan använda för att synliggöra styrkor i kommun och region. De fyra korta filmerna kan du se här: tema klimat, tema digitalisering, tema globalisering och film på temat tillverkningsindustri.

Vill du få filmerna och powerpointpresentationen om branscherna i rapporten i mailboxen? Kontakta elisabeth.sjogren@stockholm.se

Foto: Anna Hugosson / mediabank.visitstockholm.com